Plotseling mantelzorger?

Onderstaande tips kunnen je mantelzorgwerk verlichten

13-07-15

En dan gebeurt het, plotseling ben je mantelzorger. Een situatie die je misschien wel had zien aankomen, maar waar je liever niet bij stil stond. En wat nu? De eerste week kan je nog goed doorkomen op je wilskracht, maar hoe hoe verloopt dat op langere termijn? Hoe structureer je de mantelzorg naast je drukke dagelijkse leven en van welke regelingen kun je als mantelzorger gebruikmaken? Thuiszorgvinden.nl zocht het voor je uit.

Tips

Uit onderzoek van de GGD’s, CBS en het RIVM is gebleken dat 14% van de mantelzorgers zich zwaar belast voelen. Om dit te voorkomen hebben wij een aantal tips op een rij gezet die je wellicht kunnen helpen in de hectiek van alle mantelzorgtaken:

Betrek meer mensen bij de hulp

Door meerdere personen bij de mantelzorg te betrekken, kun je af en toe ook even een stapje terug doen. Denk bijvoorbeeld aan buren die een oogje in het zeil kunnen houden, je broers en zussen of vrienden van de zorgbehoevende. Op deze manier wordt het voor iedereen makkelijker om de zorg te combineren. Ook een hulp van Thuiszorgvinden.nl kan je hierbij ondersteunen.

Kennis is macht

Door veel te weten te komen over de ziekte/handicap van je naaste, kun je de situaties beter aanpakken. Je weet sneller hoe je de juiste hulp kunt bieden en wat de zorgbehoevende precies nodig heeft. Zo kan je bijvoorbeeld gedragsveranderingen en bijwerkingen van medicijnen sneller hekennen. Ook specifieke hulp kun je sneller inschakelen als je de situatie overziet.

Denk aan je eigen gezondheid

Door alle hectiek van de mantelzorgtaken heb je soms weinig tijd om een gezonde maaltijd op tafel te zetten en grijp je naar kant-en-klare maaltijden. Een keer is niet erg, maar doe dit niet te vaak. Zorg voor je energiepeil door gezond te eten en veel te bewegen. Sport voldoende en je zult merken dat je je veel energieker voelt.

Geef jezelf af en toe een compliment

Meestal is mantelzorg vanzelfsprekend en daarom wordt de waardering niet altijd uitgesproken. Geef jezelf af en toe een schoudeklopje want een ander zal dat niet snel doen. Hierdoor motiveer je jezelf om door te gaan met de moeilijke mantelzorgtaken. het je echt te veel , schaam je niet om extra hulp in te schakelen. Je kan gemakkelijk vinden bij Thuiszorgvinden.nl.

Heb plezier!

Misschien is dit wel de belangrijkste tipoor plezier te hebben en een grapje te maken, maak je het voor jezelf en je naaste gemakkelijker en luchtiger. Het persoonlijke contact is één van de belangrijkste taken van een mantelzorger. Liever iemand opfleuren, dan een keer extra stofzuigen at eigenlijk nog niet noodzakelijk is.

Vergoedingen

Een mantelzorger is iemand die vrijwillig, onbetaalde, intensief en langdurige zorg biedt aan een zorgbehoevende. Een mantelzorger en een zorgvrager hebben al een relatie met elkaar voor het ontstaan van de zorgvraag. Doordat je als mantelzorger veel tijd besteedt aan de zorg van je naaste, kan het voorkomen dat je zelf minder moet gaan werken en daardoor inkomten misloopt. Daarom is er een aantal vergoedingen waar je aanspraak op kunt maken. Wij hebben ze voor je op een rij gezet:

 • Sommige gemeenten vergoeden reiskosten voor mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben. Bij het WMO-loket van je eigen gemeente kun je meer informatie inwinnen.
 • Het kan voorkomen dat je mantelzorger wordt van je partner. Als jullie samenwonen en als degene, die zorgt nodig heeft, opgenomen moet worden in een instelling, dan kan je je reiskosten aftrekken van de belasting. Alle voorwaarden vindt je hier.
 • Woont de zorgbehoevende in de stad waar parkeren niet gratis is? Sommige gemeentes verstrekken voor mantelzorgers een parkeervergunning. Vraag bij het WMO-loket van de gemeente of dit voor jouw ook geldt.
 • Sommige zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor mantelzorg in hun aanvullende verzekering of geven korting op zorgverzekeringen voor mantelzorgers. Controleer of je eigen zorgverzekering dit ook heeft.
 • Uitgaven voor tijdelijk verblijf van een gehandicapte zorgbehoevende bij je thuis, kun je in sommige gevallen aftrekken van de belasting. Kijk hier voor meer informatie.

Mantelzorg en werk combineren

Mantelzorg met je baan combineren kan lastig zijn. Daarom worden er in veel CAO’s rekening gehouden met kort- en langdurig zorgverlof. Het is verstandig om de mogelijkheden van zorgverlof door te nemen en dit eventueel met je leidinggevende te bespreken. Maak duidelijke afspraken met je werkgever om negatieve “verassingen” te voorkomen.

Deel ervaring met andere mantelzorgers

In Nederland zijn er ongeveer 3,5 miljoen mantelzorgers. Er is vast wel iemand in je omgeving die ook ervaring heeft met mantelzorg. Praat er met elkaar over en deel ervaringstips. Daarnaast zijn er op internet genoeg websites te vinden met veel informatie voor mantelzorgers. Heb je vragen? Dan kun je natuurlijk ook altijd met Thuiszorgvinden.nl contact openemen. Wij helpen je graag bij het vinden van hulp, stel je vraag via dit formulier.

Anderen keken ook naar:

 • Wat als de gemeente “Nee” zegt een WMO aanvraag?

  Bijna twee jaar na de veranderingen in de zorg zeggen gemeenten steeds vaker “nee” tegen zorgvragers.

  Lees meer
 • Is de vrouwen emancipatie terug bij af?

  Naast je werk, gezin, huishouden en sociale leven krijg je er opeens een zorgtaak bij, mantelzorger.

  Lees meer
 • Verwarring nieuwe zorgwet

  Staatssecretaris van Rijn wil de tekorten die zijn ontstaan door de zorghervorming terug halen uit de gemeentekas van volgend jaar. Het gaat hierbij om een kwart miljard euro.

  Lees meer