Hoe kan ik hulp in de huishouding krijgen?

24-11-16

Merkt u dat u steeds meer moeite krijgt met uw huishoudelijke taken en wilt u graag hulp in de huishouding? Of zijn er specifieke klussen die u niet meer aandurft, bijvoorbeeld hoge ramen lappen? Dan wordt het tijd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om thuishulp aan te vragen of in te kopen.

Wordt hulp in de huishouding altijd vergoed?

Hulp in de huishouding valt onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) bij de gemeentes. Iedereen kan een aanvraag doen bij het WMO loket voor huishoudelijk hulp. Maar er zal door de gemeente eerst onderzocht worden wat u echt niet meer zelf kan en hoeveel uur huishoudelijke hulp u per week nodig heeft. Daarna wordt er samen met u gekeken of die hulp ook gedaan kan worden door iemand in uw eigen netwerk.

Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan uw kinderen, buren of goede vrienden. Pas wanneer uw eigen netwerk dit niet kan invullen, zal de gemeente de huishoudelijke hulp voor u gaan regelen.

Wat kunt u doen als u geen huishoudelijke hulp vergoed krijgt?

Net zoals de gemeenten ook doen, kunt u zelf ook alvast uw netwerk vragen om wat klussen voor u te doen. In de praktijk blijkt dat men het moeilijk vindt om hulp te vragen aan bekenden, zeker als de hulp vrijwillig is. Daarom lopen heel veel zorgbehoevenden vast. Dit is onnodig want veel mensen helpen u met liefde. Wees dus niet bang om een hulpvraag te stellen.

Zelf huishoudelijke hulp regelen

Mocht het toch niet lukken om iemand in uw omgeving te vinden, dan kunt u altijd nog zelf huishoudelijke hulp inkopen. Dit kan al vanaf 1 uur per week of voor een enkele klus, tegen een prijs die u zelf uit wil geven. Dit uiteraard wel in overleg met degene die u inhuurt.

Op het platform Thuiszorgvinden.nl vindt u veel particuliere huishoudelijke hulpen bij u in de buurt. Deze hulpen werken zelfstandig en zitten niet vast aan een zorgkantoor. Daardoor hoeven zij geen deel van het uurloon af te staan aan het zorgkantoor. Dit maakt het voor u goedkoper en daarnaast heeft u zelf de regie in handen. Lukt het niet om iemand te vinden? Dan is er vast wel iemand in uw omgeving die u wil helpen met het vinden van de juiste huishoudelijke hulp, bijvoorbeeld een familielid. Samen kunt u dan de hulp kiezen die echt bij u past.

Anderen keken ook naar:

 • Wat als de gemeente “Nee” zegt een WMO aanvraag?

  Bijna twee jaar na de veranderingen in de zorg zeggen gemeenten steeds vaker “nee” tegen zorgvragers.

  Lees meer
 • Is de vrouwen emancipatie terug bij af?

  Naast je werk, gezin, huishouden en sociale leven krijg je er opeens een zorgtaak bij, mantelzorger.

  Lees meer
 • Verwarring nieuwe zorgwet

  Staatssecretaris van Rijn wil de tekorten die zijn ontstaan door de zorghervorming terug halen uit de gemeentekas van volgend jaar. Het gaat hierbij om een kwart miljard euro.

  Lees meer