Wat als de gemeente “Nee” zegt een WMO aanvraag?

08-11-16

Bijna twee jaar na de veranderingen in de zorg zeggen gemeenten steeds vaker “nee” tegen zorgvragers. De voornaamste reden hiervoor is dat er gewoonweg niet genoeg budget is om iedereen zorg te geven die daar om vraagt. Gemeenten moeten dus strenger worden en vaker nee zeggen. Mocht het u overkomen, dan is het handig om te weten water allemaal wel en niet mogelijk is.

Zorg is gebonden aan uw gemeente

Het is niet mogelijk om zorg in een andere gemeente dan waar u woonachtig bent aan te vragen. De regering heeft sinds januari 2015 de zorgtaken aan de gemeenten gegeven. Hierdoor mag elke gemeente zelf bepalen hoe zij dat invullen. Mocht het voorkomen dat uw zorgaanvraag afgewezen wordt, dan is het dus niet mogelijk om in een naastgelegen gemeente zorg aan te vragen. Tenzij u verhuisd.

Mogelijke opties na afwijzing zorgvraag gemeente

Er zijn een aantal mogelijke opties die er voor kunnen zorgen dat u of uw familielid langer thuis kan blijven wonen.

 1. Hulp van familieleden/omgeving
  Het voornaamste doel van de veranderingen in de zorg is dat men meer voor elkaar gaat zorgen. Vraag in uw omgeving of zij eventueel hulp kunnen bieden. Dit hoeft geen structurele dagelijkse zorg te zijn. Alle kleine beetjes helpen.
 2. Zelf hulp inkopen
  Soms is de eigen bijdrage aan de gemeente duurder dan zelf iemand inhuren. Voor ongeveer €12,50 per uur is het al mogelijk om hulp te regelen via www.thuiszorgvinden.nl. Zo kunt u de tijd die u heeft met uw familie aan leuke dingen besteden en zorg iemand anders voor uw huishouden.
 3. Bezwaar maken tegen de beslissing
  Binnen 6 weken na de beslissing van de gemeente kunt u een bezwaarbrief sturen naar de gemeente. Mochten u daarna nog niet met de beslissing eens zijn, dan is de volgende stap de rechtbank. Het Juridisch Loket kunt u hier verder bij helpen.
 4. Hulp van instanties in de buurt
  Sommige gemeentes hebben verenigingen of instanties die hulp bieden. Dit kan bijvoorbeeld een sociaal wijkteam zijn of Buurtzorg. Het WMO loket kan u hier meer informatie over geven.

Vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat het niet makkelijk is om zorg te regelen wanneer uw zorgvraag is afgewezen. Wij helpen u graag met het vinden van passende maatregelen. U kunt ten alle tijden vrijblijvend contact met ons opnemen via info@thuiszorgvinden.nl

Anderen keken ook naar:

 • Wat als de gemeente “Nee” zegt een WMO aanvraag?

  Bijna twee jaar na de veranderingen in de zorg zeggen gemeenten steeds vaker “nee” tegen zorgvragers.

  Lees meer
 • Is de vrouwen emancipatie terug bij af?

  Naast je werk, gezin, huishouden en sociale leven krijg je er opeens een zorgtaak bij, mantelzorger.

  Lees meer
 • Verwarring nieuwe zorgwet

  Staatssecretaris van Rijn wil de tekorten die zijn ontstaan door de zorghervorming terug halen uit de gemeentekas van volgend jaar. Het gaat hierbij om een kwart miljard euro.

  Lees meer